Třešně jsou ovocem původem z Malé Asie, odkud je do Evropy v prvním století před naším letopočtem přivezl římský vojevůdce Lucullus. Na našem území se začali třešně pěstovat ve dvanáctém století. Jsou to plody z některých druhů stromů, do kterých se řadí například i višeň, švestka anebo broskvoň. Plod třešně měří až dva centimetry a skládá se ze slupky, dužiny a pecky. Mimo nejznámějších červených třešní jsou známé i existující druhy ve velkém množství variant. Tyto druhy se liší jak velikostí, tak i barvou. Barva třešní může být:
§ červená
§ žlutá
§ načernalá
Léčivé účinky třešní jsou velmi široké, neboť obsahují množství účinných látek. Mimo vitamínu B12 v sobě třešně obsahují všechny důležité živiny. Jedná se především o:
§ vitamíny A, C
§ kyselinu listovou
§ minerální látky
§ železo
§ jód
§ draslík
§ vápník
§ hořčík
§ zinek
Třešně mají pozitivní vliv:
§ Na trávení a vylučování.
§ Napomáhají při hubnutí.
§ Dokáží čistit játra.
§ Pročišťují ledviny i krev.
§ Mají antioxidační účinky.
§ Pozitivně působí na štítnou žlázu.
§ Podporují stavbu kostí, vaziva a zubů.
§ Napomáhají léčbě paradentózy, zánětu dásní a závěsného aparátu.
§ Mají protizánětlivé účinky.
§ Pozitivně působí při léčbě artritidy.
§ Poskytují úlevu při zánětlivém onemocnění kloubů.
§ Napomáhají při léčbě dny a revmatismu.
§ Poskytují úlevu při potížích s pokožkou.
§ Příznivě působí v léčení cukrovky, neboť podporují tvorbu inzulínu.
§ Díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou.
§ Pomáhají při bolestech páteře.
Třešně jsou chutné a zdravé
Třešně můžeme konzumovat syrové, ale i tepelně upravené. Jsou vhodné pro přípravu:
§ ovocných kompotů
§ rozličných marmelád
§ bublanin a jiných sladkých moučníků
§ ovocných zmrzlin
§ ozdoba na rozličných zákuscích a dezertech
§ nejrůznějších nápojů, a to jak nealkoholických, tak i alkoholických