Jak všichni moc dobře víme, takový pravý včelí med můžeme získat zahušťováním nektaru z květu a výměšků hmyzu, které se živí sáním mízy rostlin. Právě pro včely je med nejdůležitějším zdrojem obživy a energie. Možná by nikdo nečekal a ani neřekl, že pokud je dané včelstvo opravdu silné, může snést i 100kg medu za pouhý jeden rok, což je opravdu velké číslo.
Výhodou včelího medu je to, že se nekazí a díky velmi vysokému obsahu cukru ničí bakterie. Obsah vody v medu je opravdu velmi nízký, takže není možné, že by mohl zkvasit. Pokud bychom měli procentuálně vyjádřit množství vody v medu, pak se pohybuje v průměru kolem 15%.
Včelí med má opravdu velké využití a to nejen v kuchyni. V kuchyni se používá nejčastěji jako sladidlo do čajů, na pečení apod. Vzhledem k tomu, že má ale antibakteriální účinky, hojně se používá ve zdravotnictví. Možná byste nevěřili, že jeho účinky jsou využívány už více jak tisíce let. Často se používá například pro krytí ran, nepříjemných popálenin a mnohé další. Pokud vás někdy zastihnout nepříjemné otoky nebo jizvy, zkuste med užít. Uvidíte, že rázem budou pryč.
Věděli jste, že se používá i v kosmetice? Kosmetické přípravy z medu využívaly již starobylé kultury. Můžete z nich vyrobit pleťové masky, které pomáhají k regeneraci obličeje, nebo můžete vyzkoušet regenerační kůru, která je výborná na ruce a nohy apod.
Výborná je i medová masáž. Má dokonce detoxikační vliv na celý organismus. To, že je masáž účinná, poznáte tak, že místa, která jsou nejvíce zanesená, zrudnou. Právě díky tomu, že med obsahuje velmi důležité minerály, které pomáhají vyloučit toxiny z těla, je tak hojně po tyto účely využíván.
Jestli byste si někdy med chtěli zakoupit, je možné jej sehnat jak na internetu, tak v obchodech nebo přímo u včelařů. Mnohdy je ale lepší, pokud med odebíráte přímo od nějakého toho včelaře. Pokud nemáte tu možnost, rozhodně nezoufejte, jsou zde totiž i jiné způsoby, jak k medu přijít.